Τα χρώματα των Χριστουγέννων

inart-xmas-colors

Ο Δεκέμβριος είναι ήδη εδώ, οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και για τις επόμενες εβδομάδες τα σπίτια και τα καταστήματα θα είναι ντυμένα στα χρώματα των Χριστουγέννων.

Ποιά είναι αυτά; Το κόκκινο, το πράσινο αλλά και το χρυσό. Και αν οι τάσεις αλλάζουν, τα βασικά χρώματα των Χριστουγέννων παραμένουν σταθερά εδώ και δεκαετίες!

Από που όμως προέρχεται η επιλογή αυτών των χρωμάτων και τι συμβολίζουν;

Όπως για κάθε μακρά παράδοση, υπάρχουν αρκετές εκδοχές σχετικά με την προέλευση των Χριστουγεννιάτικων χρωμάτων. Οι απόψεις για την προέλευσή τους, βασίζονται τόσο ιστορικά γεγονότα και όσο και στη Χριστιανική παράδοση.

Εμείς βρήκαμε μερικές από αυτές τις εκδοχές και σας τις παρουσιάζουμε:

Το πράσινο έχει προ Χριστιανικές ρίζες, καθώς πολύ πριν τη γέννηση του Χριστού, θεωρούνταν ένα ισχυρό σύμβολο του μυστηρίου και της ζωής.

Οι άνθρωποι παρατηρούσαν το θάνατο των φυτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δε συνέβαινε όμως το ίδιο και για τα έλατα και τα πουρνάρια που παρέμεναν πράσινα. Θεωρούσαν λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάτι μαγικό, το οποίο κάνει αυτά τα δέντρα και τους θάμνους να επιβιώνουν ακόμα και στους πιο δύσκολους χειμώνες.

Έτσι, τα φυτά αυτά είχαν γίνει σύμβολο λατρείας αλλά και φόβου και η σύνδεσή τους με το μυστήριο και τη ζωή, έκανε το πράσινο το χρώμα της ζωής.

Κατά τον 4ο αιώνα, όταν η εκκλησία άρχισε να γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, πολλοί Χριστιανοί που διακοσμούσαν τα σπίτια τους με στεφάνια από πουρνάρια προκειμένου να γιορτάσουν το χειμερινό ηλιοστάσιο και την προσμονή των πιο θερμών μηνών, άφησαν τα στεφάνια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να συνδεθεί το πράσινο χρώμα και τα στεφάνια από πουρνάρια με τη γέννηση του Χριστού.

Αν το πράσινο αντιπροσωπεύει την γέννηση του Χριστού, το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα του Χριστού και το θάνατό του. Συνδέεται με τη θυσιαστική ζωή του και συμβολίζει το αίμα του. Οι άνθρωποι πιστεύεται ότι πρόσθεταν κόκκινα μούρα στα στεφάνια από πουρνάρια, κάνοντας έτσι τα στεφάνια πιο ευδιάκριτα.

Ένα ακόμα χρώμα που προστέθηκε για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν την παράδοση, είναι το χρυσό. Αντιπροσωπεύει το δώρο του χρυσού από τον έναν εκ των τριών μάγων, είναι παραδοσιακά το χρώμα που χρησιμοποιείται για να δείξει το αστέρι που οι μάγοι ακολούθησαν και συμβολίζει το δώρο της αιώνιας ζωής.