7 Λάθη που κάνουμε στο φωτισμό του σπιτιού

inart-lightings-7-lathi-pros-apofygi

Ο φωτισμός του σπιτιού μας, αποτελεί για πολλούς, μια απλή και εύκολη υπόθεση.

Πολλές φορές όμως, συγκεκριμένα λάθη στο φωτισμό, μπορούν να κάνουν έναν όμορφο και άνετο χώρο να αποπνέει λάθος αίσθηση.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λάθη; Πάμε να δούμε μαζί τα 7 πιο σημαντικά που συγκεντρώσαμε για εσάς:

1. Δεν σκέφτεστε σε περισσότερα επίπεδα

Φαίνεται εύκολο να βάλετε μια σειρά από φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το πείτε φωτεινό, η στρατηγική αυτή όμως, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας απογοητεύσει.

Τα περισσότερα σπίτια, διαθέτουν υπερβολικό φως, το οποίο προέρχεται συνήθως από φωτιστικά οροφής, τα οποία δεν προσθέτουν ζεστασιά  και χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

Τα φωτιστικά οροφής είναι σίγουρα η πιο κοινή και εύκολη λύση για τους περισσότερους χώρους, πολλές φορές όμως δεν είναι αρκετή.

Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά δε μπορούν να αγνοηθούν, ιδίως αν αναλογιστούμε το πόσο μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας το διάβασμα στον καναπέ ή στο γραφείο.

2. Δε χρησιμοποιείτε ροοστάτες (dimmers)

Οι ροοστάτες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το φωτισμό, καθώς μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το φωτισμό από το πρωί έως το βράδυ και για διάφορα γεγονότα, ανάλογα με τη διάθεσή μας.

Ένα ρομαντικό δείπνο δε θα ήταν τόσο ρομαντικό, αν η τραπεζαρία φωτίζεται σαν.. πλατεία!

3. Δεν υπολογίζετε τις σκιές

Τοποθετήστε ένα φωτιστικό σε λάθος σημείο και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε ένα επιπλέον πρόβλημα στη ζωή σας!

Στο μπάνιο, δοκιμάστε να τοποθετήσετε απλίκες και στις δύο πλευρές του καθρέπτη, αντί για μια στην κορυφή.

Ο φωτισμός που έρχεται πάνω από το κεφάλι μας, είναι πολύ πιθανό να ρίχνει σκιές στο πρόσωπό μας.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής λόγω έλλειψης χώρου, προτιμήστε ένα πιο μακρύ οριζόντιο λαμπτήρα έτσι ώστε να φωτίζεται πλήρως το πρόσωπό σας.

Σκιές μπορεί να εμφανίζονται και στον πάγκο της κουζίνας και να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, καθώς εμποδίζουν το φώς την ώρα που εργάζεστε στην κουζίνα. Η καλύτερη λύση εδώ είναι ο φωτισμός κάτω από τον πάγκο (όπως π.χ. με σποτάκια)

Το ίδιο ισχύει και για το φωτισμό του γραφείου. Ένα όμορφο φωτιστικό γραφείου, μπορεί να δώσει γρήγορη λύση στο πρόβλημα.

4. Επιλέγετε λάθος μέγεθος για το φωτιστικό σας

Αυτό αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη. Ένας μικρός πολυέλαιος  πάνω από μια μεγάλη τραπεζαρία, ή ένα μεγάλο φωτιστικό οροφής πάνω από ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ, θα κάνει το χώρο να φαίνεται δυσανάλογος.

Στους εκθεσιακούς χώρους τα φωτιστικά τείνουν να δείχνουν μικρότερα απ’ ότι πραγματικά είναι. Για το λόγο αυτό η επιλογή του φωτιστικού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

5. Τοποθετείτε τα φωτιστικά σε λάθος ύψος

Ένα κρεμαστό φωτιστικό θα πρέπει να απέχει από 75cm έως 90cm πάνω από το τραπέζι της κουζίνας.

Το κάτω μέρος ενός πολυελαίου, σε μια τραπεζαρία θα πρέπει να απέχει 170cm από το πάτωμα, ενώ σε ένα φωτιστικό δαπέδου, το κάτω μέρος του καπέλου θα πρέπει να είναι στο ύψος του ώμου σας έτσι ώστε να μη σας τυφλώνει η λάμπα.

6. Δεν έχετε λάβει υπόψη καθόλου το χρώμα του δωματίου σας

Όσα φωτιστικά και να τοποθετήσετε στο χώρο, δε θα υπάρχει ποτέ μια αέρινη αίσθηση, αν οι τοίχοι είναι σκούροι.

Κι αν αυτό ακούγεται λογικό, ακόμα και ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις στην ίδια οικογένεια χρωμάτων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

7. Ξεχνάτε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια

Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια, η χρήση όμως  των κατάλληλων λαμπτήρων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πολύ σημαντική. Οι LED λάμπες είναι ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν βέβαια και περιορισμοί, όπως για παράδειγμα, το ότι δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ροοστάτες (dimmers).

Συμφωνείτε; Έχετε κάτι να προσθέσετε; Μοιραστείτε τη γνώμη σας, κατεθέτοντας την άποψή σας παρακάτω με ένα σχόλιο!